28. juni 1969 var starten på det som i dag har reddet tusenvis av menneskeliv. GAYPRIDE!

 Tenk om vi hadde hatt pride hver eneste månede!! Herregud, så moro å fint det hadde vært. Pride er rett og slett en av de beste og viktigste ukene vi har i Norge, veldig synd at det gikk på samma tid som Palmesus i år, men pride er nok litt viktigere enn en strandfest hjemme på sørlandet, og grunnen er simpel.

Det var 28. juni 1969 at en liten gruppe homofile, bifile og transkjønnede gjorde et opprør etter en politirazzia på Stonewall Inn. Stonewall Inn var i den tiden den eneste baren for homofile menn i New York City hvor dans ble tillatt.

En gang i uken kom en politimann for å samle inn konvolutter fylt med kontanter som lønn slik at homofile kunne få være tilstedet på denne baren og danse. Dette var en bar som ikke hadde alkohol lisens, så alkohol var godt gjemt. Det var heller ikke rennende vann bak baren, brukte glass ble løp gjennom vannkar og umiddelbart gjenbrukt. Det var ingen brannutganger, og toalettene var overfylt, men dette var en plass homofile kunne få være seg selv og i fred. 

Stonewall-opprøret regnes som regel som begynnelsen for den moderne homobevegelsen.

I New York og Atlanta ble den årlige festdagen for å markere Stonewall-opprøret etter hvert kalt Gay Liberation Day, og i San Francisco og Los Angeles Gay Freedom Day.

I dag kjenner vi dagen som Pride eller Gay-pride og den feires verden over. Hvor rått er ikke dette å tenke på? 

28. juni 1969 var starten på det som i dag har reddet tusenvis av menneskeliv, men forsatt i 2017 er det en kamp som vi merkelig nok enda må kjempe.

Og jeg synes forsatt det er rart å høre stright kvinner som Sylvi Listhaug og Nina Karin Monsen snakke om en legning de ikke kan en damn fuckings shit om.

 LOVEISLOVE 

Det var Miss Stephen Whittaker, som kjempet for transkjønnedes rettigheter og var med å grunnlegge organisasjonene Gay Liberation Front og Gay Activists Alliance, regnes av mange for å være den som først slo tilbake mot politiet og dermed startet opprøret. Hvor fantastisk er det ikke å se at i 2017 går politiet i tog og skriker:

ET POLITI FOR ALLE

Takk for meg og tusen takk for photobomben ukjente kvinne!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *