prostatakreft og testikkelkreft

Det er november, og det er på tide med den årlige sjekken gutter, samt sparing av bart og skjegg.

Jeg vet ikke helt hva det er som gjør at vi menn er så mye mer dårligere på dette en kvinner, mulig mange menn er sjenerte og føler at det å sjekke seg ikke er så viktig, men det er virkelig feil gutter!

Så da tenkte jeg at vi kunne snakke litt om hvordan dette gjøres i praksis, for det er bedre å sjekke seg, enn å ikke sjekke seg, det samme gjelder når det kommer til når dere har hatt sex. Sjekk dere! Det vil ikke ta lang tid, maks 10 minutter, mulig 15-20 minutter når du skal sjekke deg for kjønnssykdommer.

Movember er en årlig kampanje for bevisstgjøring om menns helse og pengeinnsamling til forsknings- og støtteprogrammer med fokus på prostatakreft, testikkelkreft og psykisk helse. Bak kampanjen står Movember Foundation, som er en uavhengig internasjonal stiftelse.

Da jeg sjekket meg nå sist dro jeg til Majorstua i Oslo, og en klinikk som heter Unilabs. Du går inn døren, drar rett til resepsjonen hvor du sier navnet ditt. Her betaler du også en liten pengesum, tror ikke det vil koste deg mer enn 250 kroner.

De som jobber der har taushetsplikt, og behandler dine resultater konfidensielt, så ikke stress. Ta deg en kaffe, og pust med magen, ( bare ikke drikk for mye for da vet vi alle hva som kan skje om man er nervøs og får i oss for mye koffein)

Doktoren kommer ut og henter deg, du går inn i rommer og tar av deg buksen og bokseren, legger deg på sengen. Doktoren sjekker ballene dine, du hoster litt, og han sjekker bittelitt til, han spør deg et par spørsmål og du svarer, deretter tar du på deg bokseren igjen, drar opp buksen.

Det er mange som kvier seg for sjekk av prostata, men i første omgang er det kun undersøkes med en enkel blodprøve, kalt PSA, og det tåler vi gutter.

Når alt dette er gjort kan du ønske doktoren din en fin dag videre. Dette vil ta deg maks 10 -15 minutter, og boom – der har du sjekket deg for både prostata og testikkelkreft, og kan nå dra ut og nyte dagen videre. Ganske lett, ikke sant?

Prostatakreft i tidlig stadium gir få om ingen symptomer. Først når svulsten påvirker urinavløpet, vil pasienten få lokale symptomer som ved en godartet, forstørret prostata.

Symptomer er:

 • tynn og svak urinstråle
 • hyppig vannlating
 • vanskelig å tømme urinblæren
 • blod i urinen eller sædvæsken
 • smerter i rygg og skjelett
 • allmennsymptomer som tretthet og vekttap

Testikkelkreft kan være arvelig. Dersom far har testikkelkreft øker risikoen for testikkelkreft med 4-6 ganger. Ved sykdom hos bror, økes risikoen med 8-10 ganger.

Selvundersøkelse av testiklene

 • Velg et fast tidspunkt for å undersøke testiklene dine, for eksempel en gang i måneden i forbindelse med morgendusjen. Det varme vannet gjør pungen myk og avslappet.
 • La pungen hvile i hånden og merk deg tyngden og størrelsen på testiklene dine.
 • Undersøk testiklene mens du såper dem inn.
 • Massèr testikkelen systematisk mellom tommel og pekefinger. På denne måten kan du oppdage eventuelle uregelmessigheter.
 • Undersøk også bitestiklene som ligger på toppen og bak testiklene. Disse er mykere og mer knudrete.

Skriv en kommentar

1 kommentar