Dysleksi har ingenting med intelligens å gjøre.

Hei dere,

I dag har jeg faktisk funnet frem Itunes og Spotify for å google meg frem til dette med Podcast. Jeg har aldri hørt en podcast, og har heller aldri spilt inn en, men for to dager siden ble jeg invitert som gjest til en podcast ( jeg deler denne når den kommer)  hvor temaet var dysleksi og lese- og skrivevansker.

Dette er et tema som står meg veldig nært da jeg selv «sliter» med dette. For ofte sier man, ja jeg sliter med dysleksi eller lese- og skrivevansker, men jo mer du sier at du sliter med dette, desto mer vanskelig gjør du det for deg selv, og du begynner til slutt å bruke det som beskyttelse og hva blir du da? Du blir lat! Du sier høyt at du ikke kan gjennomføre diverse oppgaver og gir skylden på dine lese- og skrivevanskene, og til slutt gir du opp.

Det å ha dysleksi er ikke noe man burde se på som negativt, dette skal du ta med stor stolthet. Det eneste du som har dysleksi og lese- og skrivevansker må gjøre anderledes er å jobbe hardere, men bonusen du sitter igjen med er at du lærer bedre nettopp fordi du jobber hardere og du er sta som en jævel for og bevise alle andre at du kan også.

«Dysleksi har ingenting med intelligens å gjøre. «

 1. Forretningsmannen og eventyrerne Erling Kagge, avdøde Arne Næss jr. hadde også sine lese- og skrivevansker.
 2. Ikea-gründer Ingvar Kamprad bygget seg opp til å bli en av verdens definitivt rikeste menn – på tross av sin dysleksi.
 3. Kulturpersonligheter som Anne Grete Preus, Guy Ritchie, Salma Hayek, Cher, Sven-Bertil Taube, Tom Cruise og Oasis-gitarist Noel Gallagher har dysleksi.
 4. Alle de tre svenske kongebarna Victoria, Madeleine og Carl Phillip har dysleksi.
 5. Historiske personer som den britiske statsministeren Winston Churchill, oppfinneren Thomas Alva Edison, eventyrforfatteren H.C. Andersen – og altså selveste vitenskapsgeniet Albert Einstein – slet med bokstavene.
 6. Vår egen fantastiske statsminister Erna Solberg har dysleksi, og jeg som blogger og skriver hver eneste dag har dysleksi.

Kjennetegn på dysleksi:

Der er mange kjennetegn på dysleksi. De viktigste kjennetegnene er vansker med å lese ord og stave riktig. I tillegg ser vi at personer med dysleksi oftest har fonologiske vansker. Det innebærer vansker med å avgjøre lydstrukturen i talte ord. Dette kan vise seg som vansker med å rime, å fjerne første eller siste lyd i et ord, eller å bytte om på stavelser.

Ved dysleksi er det verbale korttidsminnet ofte noe begrenset. Det betyr i praksis vansker med midlertidig lagring og bearbeidelse av informasjon. Begrensning i det verbale korttidsminnet kan gjøre det vanskelig å holde fast på lydsekvenser som telefonnummer, setninger eller å huske muntlige instruksjoner.

Et annet kjennetegn på dysleksi er vansker med raskt å navngi for eksempel kjente symboler eller bilder. Videre vil ofte elever med dysleksi ha bedre lytteforståelse enn leseforståelse, i tillegg til en rekke andre kjennetegn som også gjelder andre med lese- og skrivevansker

Noen vanlige kjennetegn på lesevansker:

 • strever med ordlesing
 • leser mye feil
 • gjetter
 • leser svært sent
 • leser monotont og teknisk
 • fortsetter å lese ord som går igjen i teksten, som om han/hun ikke har sett/lest ordet tidligere
 • lesing og trening ikke har særlig effekt
 • utviklingen går svært sent eller stagnerer
 • vansker med å forstå både ord, setninger, innhold og sammenhenger i teksten

Kjennetegnene kommer spesielt til syne ved lesing av ukjente tekster.

Elever med lesevansker oppnår ofte ikke å lese flytende og samtidig variere lesemåter og lesetempo etter behov. Dermed kan det også bli vanskeligere for dem å forstå det de leser. Det kan i tillegg bli vanskelig å få en dypere forståelse avteksten, noe som innebærer å integrere egen kompetanse, erfaring og kunnskap i leseprosessen. Utbyttet av lesingen, leseopplevelsen og lesegleden blir gjerne mindre fordi elever med lesevansker ofte har mer enn nok med å konsentrere seg om selve lesingen.

Noen vanlige kjennetegn på skrivevansker:

 • strever med å skrive enkeltord
 • skriver mye feil (forenkler, utelater bokstaver, stokker om bokstaver)
 • skriver sent
 • skriver utydelig/”stygt” (ofte uleselig)
 • skriver kortfattet
 • vansker med å komme i gang med skrivingen
 • vet ikke hva en skal skrive
 • finner ikke ord
 • setter sammen ordene i en setning på feil måte (feil syntaks)
 • vansker med å disponere, strukturere og presentere stoffet
 • vansker med å skrive på en måte som gjør det lett for en leser å forstå budskap og sammenhenger i teksten
 • får ofte ikke formidlet det de kan og vil gjennom skriftlig kommunikasjon

Så kjære voksne eller barn som «sliter» med dysleksi. Husk at dette er en gave du har fått, ikke se på det som et slit, men heller som en bonus i livet som ikke alle har fått, for det er nettopp hva dette er. Og sier noen noe annent, well.. Fuck em!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 kommentarer

 1. wow! Dette var overraskende! At DU har dysleksi ville jeg aldri gjettet. Jeg må bare si at jeg har begynt å lese bloggen din fast fordi du er en av de få i bloggverdenen som jeg synes skriver bra. (Både språkteknisk og innhold) Og jeg er over gjennomsnittet opptatt av språk, og irriterer meg over at enkelte bloggere på toppen som får millionlønn fra bloggingen, skriver som en ungdomsskoleelev med middelmådige norskkunnskaper, og ordforråd som en barneskoleelev.. Med det sagt; jeg er IMPONERT over hva du får til!