Slik forebygger du depresjon, vold, angst, mobbing, selvmord og spiseproblemer.

God fredag dere, i dag føler jeg for å snakke litt om skam.

Skam, ikke som i Norges kanskje beste TV-serie, men skam som i hvordan du ser på deg selv. Jeg snakker daglig med mange mennesker som sliter med sitt eget selvbilde. Mye av grunnen til hvorfor de sliter kommer ofte fra inntrykk de ikke klarer å gi slipp på fra oppveksten. Det kan være alt fra stygge blikk, vonde ord, voldtekt eller at de kommer fra et hjem som ikke har vært bra. Å snakke om sårbare ting er vanskelig og jeg har full forståelse for dette, men det er her vi må prøve å jobbe med oss selv. Det å snakke om ting du har opplevd og går gjennom er noe av det viktigste du kan gjøre for din egen selvutvikling

Så hva er skam og hva gjør skammen?

For meg kommer ofte skam om jeg skal opp på scenen for å snakke foran et stort publikum. I det jeg tar første skrittet mot scenen kommer skammen i en rakket fart og sier – Å nei du gutt, du er ikke bra nok til dette, du fikk aldri diplomet på skolen, du har blitt dumpet av alle kjærestene dine, du er ikke smart nok, pen nok, morsom nok og listen bare bygger seg oppover, dette er skam! Om du klarer å roe deg litt ned, og slutte å tenke på hva som tidligere har skjedd i livet ditt, og heller være tid stedet i øyeblikket der og da.

Følger du nøye med på hvem som er kritikeren din er det faktisk 99% av tiden deg selv som sitter og peker og ler.

Skam handler om to ting. 1. Du er aldri god nok! 2. Hvem er det du tror du er!

Skam er ikke skyldfølelse. Skam handler om fokuset på seg selv. Skyldfølelse er fokus på oppførsel.

Skam: Er jeg er ikke bra nok.

Skyldfølelse er noe jeg har gjort dårlig.

Gjør du noe vondt mot andre sier du, unnskyld det var ikke meningen.

Gjør du noe mot deg selv som ikke er bra, sier du – Jeg er ikke bra nok.

I mange år snakket ikke jeg om mine problemer fordi jeg skammet meg og ville ikke vise til andre at jeg var svak. Men vet dere hva som kommer ut av å holde på skam i lengre tid?

Depresjon, vold, angst, mobbing, selvmord og spiseproblemer.

Om du vil finne veien tilbake må du tørre å la sårbarheten din skinne. Du må tørre å si hva du føler, mener og vise ditt ekte deg.

Skriv en kommentar

0 kommentarer

  1. Fineste Espen! Vakker på innsiden og utsiden du

  2. Monica Gullesen Hansen

    Du er så god. Sender deg en klæm. Ha ei strålandes helg