Barnet ditt er en feit jævel!

1001526_10153053998140517_1349115410_n


Hei fine mennesker.

Jeg har tidligere snakket om både mobbing og negativ mennesker som legger igjen avfall på kommentarfeltet, men jeg har ikke snakket så mye om fedme problemet som finnes i Norge. Dette er også en kamp jeg vil at alle skal overvinne og er en av hovedgrunnen til jeg tok min utdannelse som personligtrener.

Selv var jeg 115 kilo for noen årsiden, ofte veldig lei meg og jeg hadde det ikke så bra. Mat ble for meg en trøst og hver gang jeg følte meg alene og trist gikk jeg til maten. Maten ble min bestevenn og sammen skapte vi et fedmeproblem. Jeg vet hvorfor dette skjedde med meg, men hvorfor skjer det med deg, barnet ditt? Du kan gjerne ha noen ekstra kilo på kroppen, det er bare sunt med litt fett på kroppen, men det er en stor forskjell på fett og fedme. Når barnet ditt blir kalt feit jævel på skolen eller andre plasser er dette ord som kan være med på å ødelegge resten av livet for et menneske. Jeg har selv kjent denne følelsen og det svir forsatt. Som jeg har sagt før, ord kan drepe!

536064_10151435869820517_1070342307_n

I en verden der stadig flere mennesker dør av overvekt har vi et stort ansvar. På verdensbasis er 1 av 8 overvektige og andelen vokser stadig. Vårt nyhetsbilde var tidligere dominert av katastrofer knyttet til undervekt, mens det i dag i stadig større grad preges av det motsatte.

I Norge er statusen urovekkende. Rundt 1 av 5 barn er overvektige og i et land med det som trolig er å anse som den vestlige verdens beste sosiale system, oppfølging og økonomi (Norge er på 6.plass blant verdens rikeste) er dette i mine øyne skammelig. Med det mener jeg ikke å si at vi er dårlige mennesker som innbyggere, foreldre eller barn, men at vi tar noen valg som ikke er de smarteste.

Ssmåbarnsfar Espen Arntzen er grunder for AFPT. ( Akademiet For Personlig Trening) en skole som har eksistert i 11 år på papiret og 30 år i hodet. Hva han tenker om fedmeproblemet i Norge.

12991849_10156754751305517_1118428112_o

AFPT er et selskap som er bygget på det som startet som en interesse og som har blitt et livsmål og visjon om å bidra til å gjøre Norge til verdens sunneste land har med tiden fokusert mer og mer med fokus på barn.

Å  bli gjort oppmerksom på at barn som spiser 5000 måltider i barnehagen gjennom sine første år ikke har muligheten til å få den gode starten de så sårt trenger for å få en god livskvalitet var startskuddet for vårt folkehelseprosjekt.

Mange barnehager, deres personale og foreldre har ikke tilstrekkelige ressurser, kunnskap eller muligheter til å prioritere mat og matvaner. Dette gjorde at vi valgte å gi bort en Kostholdsveilederutdannelse til alle landets 6296 barnehager. Ikke fordi at vi vet best, men for å tilgjengeliggjøre kunnskapen til landets barnehager, deres personale og indirekte omtrent 287.000 barn og deres foreldre.

Prosjektet var ment å være pågående i ett år, men grunnet at vi mener at det er mer å gjøre forlenget vi det også ut 2016. Vi tror at ved å tilby gratis utdannelser i ernæring til barnehager kan vi bidra til å skape de beste forutsetningene for barn i ung alder.

Utover dette hadde vi en utfordring. Som utdannelsesinstans kunne vi tilby kompetanse til de som ønsker det, men konkrete tiltak krever noe mer. Høsten 2013 etablerte vi Stiftelsen Sunne Barn som hvert år vil få bidrag av AFPT for å ha midler for å gjennomføre tiltak som hjelper barn til bedre helse og livskvalitet. Vi er av den oppfatning at alle ikke kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe og med kompetansen vi har innen ernæring og helse kan vi tilby nettopp det og ved å gi midler kan vi bidra til at konkrete tiltak også kan gjennomføres.

Noen vil sikkert nå gå i angrep og mene at vi skal irettesette andre. I et samfunn som Norge har alle lov til å ytre sin mening, men ingenting er lenger fra sannheten. Jeg ønsker at helse skal være for alle. For at det skal være mulig må kunnskap og muligheter være tilgjengelig for alle. Ikke alle behøver å benytte seg av kunnskapen og kanskje deler av den absolutt ikke passer for alle, men muligheten til å finne informasjon må være tilstede. Det er lett for alle oss trenings- og helsefanatikere å si at det er så lett, men det er egentlig ikke det. Det er ikke bare å ”Just Do It”. Det er enkelt å vite hva man skal gjøre, men det er vanskeligere å gjøre det man vet. For at helse skal bli ”allemannseie” må vi formilde kunnskap på en menneskelig og profesjonell måte.

Bare så det er sagt så liker jeg pølser, smågodt, marsipan, frossen pepperkakedeig og is like mye som naboen. Ikke prøver jeg eller min familie ”å ikke spise noe” men prøver å leve etter følgende utsagn:

”Det er ikke det du gjør litt av tiden, det er det du gjør mesteparten av tiden som er det viktige”. Med dette i bakhodet er det åpninger til kos og hygge med mat og drikke, men ikke hele tiden…

I våre tidligere prosjekter har vi støtt på det samme som andre som befinner seg i sosiale medier. Etter vår overvektsamling for barn der vi hadde bidrag fra ernæringsfysiolog, Helsedirektoratet, lege, coach og andre mottok vi mailer som var alt annet enn hyggelige. ”Dømmende mennesker som deg burde tas”, ”Mennesker som deg har ødelagt livet mitt” og en av de mest bekymringsverdige signert av ”mann 40” ”jeg vet hvor du bor og hvordan barna dine ser ut…”

Etter at vi også ble intervjuet hjemme ved kjøkkenbordet sa jeg (og fortsatt mener) ”overvekt begynner hjemme ved frokostbordet” fikk vi også mange negative kommentarer. Jeg mener fortsatt det og lar meg gjerne utfordre. Overvektige barn har ikke skylden selv. En tre-åring går ikke i butikken selv med egne penger og handler. Det er det vi voksne som gjør. Ja, noen av kampene er tøffe når din lille øyenstein hyler og skriker etter det du ikke vil de skal få, men det er ikke ensbetydende med at man må gi seg. Bob Geldof er en mann som imponerte meg stort på et talk-show for noen år siden. Han fikk spørsmålet: ”er du venn med dine barn?”. Svaret var kontant ”jeg er deres pappa, både jeg og de har venner på egen alder. Jobben min er å ruste de til livet uten meg…”

Det er uten tvil lett å legge inn årene etter kritiske utsagn som i mange tilfeller HAR intensjonen å såre. Det er liten tvil om at det finnes de som er ute etter å kritisere, bare for å kritisere og det må være plass til de også selv om det er ubehagelig.

Med 700.000 mennesker som har eller i risikosonen for å få diabetes har vi en veldig uheldig utvikling i samfunnet. Rundt 1000 mennesker får diabetes årlig her til lands og kom ikke og fortell at tilgjengelighet ikke er en faktor…som for eksempel smågodtkrigen vi hadde nå i påsken!

Hvem er så DU?

Du er sannsynligvis en person som er opptatt av helse og velbefinnende, en person som bryr deg om at du og dine har de beste forutsetningene for å ha et langt, godt og lykkelig liv. Du bryr deg om dine nære og vil at alle rundt deg skal ha det best mulig. For noen betyr det å skaffe seg og formidle kunnskap til alle som ønsker å lytte. For andre betyr det å søke ”de smarte valgene” og for meg inkluderer det alt det nevnte og den viktigste grunnen av alle: 20 år fra i dag skal mine barn se tilbake og si ”pappaen min var en bra mann, han gjorde sitt beste og det gjorde en forskjell”.

Jeg håper at vi begge en dag kan se tilbake og si  ”One life has breathed easier because I have lived. I have succeeded…”

DEL GJERNE VIDERE!

Ses på Snapchat @EspenHilton.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 kommentarer

  1. Her belyser du et veldig viktig tema:) bra skrevet!

  2. Anne Vinnes

    Sunne matvaner og matglede er kjempeviktig, bra at noen tar tak i dette og ser det positive i å etablere gode vaner tidlig i livet . En ide kan jo være å invitere foreldre på matpakkekurs i de barnehagene de ikke har servering?