Vi trenger mer hjelp, kan du hjelpe?

P3065083

God tirsdag folkens.Jeg har hatt noen dager nå til å reflektere litt på hva jeg har fått være med på i Afrika og det er veldig sårt, trist, rått og vledig fint. Jeg vil gjerne gi dere en liten inside fra mitt ståsted på hva som skjer og hvorfor Specsavers har laget denne veldedigehetscampen i Zanzibar.

Det jeg har opplevd er så stort og vi trenger et større fokous på dette. Det folk ikke tenker på er hvor viktig det faktisk er for mennesker å få sjekket synet sitt. Det er 1.3 millioner mennesker hvor campen holder til, men det er bare 4 opptikkere totalt som skal hjelpe alle disse menneskene, snakker vi oppgave umulig? Specsavers har selv startet denne frivillig organisasjon i Zanzibar, hvor bra er ikke det av Norges største opptikker butikk?

IMG_6492

Ut fra det vi ser er det mennesker som står i kø i fra klokken 07:00 på morgenen til 20:00 på kvelden i 35 varmegrader. Folk besvimer fordi dem ikke har tilgang til vann når dem venter, dem har kanskje ikke råd til å kjøpe seg en flaske med vann tenkte jeg, men sannheten er at dem drikker utrolig lite vann daglig, dette er ikke noe dem prioterer. I køen ser vi også at menneskene sloss fordi dem vil inn å få synet testet og få seg briller slik at dem kan lese og se. Det å dra til en opptikker i Zanzibar tar lang tid, det er venteliste og prisen for synstest koster alt for mye for en familie. 

IMG_6476

Solbriller er ikke noe som står på «musthave» accessory, dette gjør at skadene fra solen setter seg som en kreftklup fra dem er små, solen i Afrika er ikke noe man kødder med. Da vi hadde med oss kanskje 300 solbriller var det fight for hvem som fikk et par, håper vi får inn enda flere solbriller vi kan gi bort til neste år.

Politet, ja i Zanzibar er politiet korrupt som bare pokker,  noe som gjør at faktisk politiet solgte billetter til menneskene slik at dem trodde de kom fortere inn og forbi køen til å få seg en test. Dem som hadde litt mer penger enn andre klarte å lure seg forbi køen, noe som gjorde meg så forbanna at jeg selv gikk bort å sa til politiet at nå er det NOK! Alle menneskene her er like, alle skal stå i kø og alle skal få hjelp.

Har dere lovet noe med betaling så kunne jeg ikke brydd meg mindre, ut med dere, politiet altså, ikke menneskene. Dette tror jeg var en av dem tingene jeg virkelig ble forbannet på, mulig ekstra forbanna siden blodsukkeret var så lavt. Men likt skal være likt for alle sammen.

Da helseministeren kom på campen var det som en krig i køen på utsiden. Jeg viste ikke helt hvem dette var, men skjønte fort at denne mannen hadde mye makt. Han hadde så mye makt at han faktisk sendte noen av de mest utsatte barna til India hvor dem kunne få seg en operasjon for å prøve å redde synet sitt. Den ene gutten som ble sendt var 3 år gammel, moren begynte å gråte fordi hun endelig ble sett og hørt. Presidenten takket oss for jobben vi hadde gjort da vi hadde vår siste dag og håpet vi kom tilbake neste år, for det er flere som trenger hjelp. 

IMG_6485

Jeg håper, og ønsker at dette innlegget blir delt slik at flere mennesker i Norge vil donere både briller og solbriller til Specsavers sine butikker.

Det er flere mennesker som trenger synet sitt tilbake, og enda flere trenger beskyttelse mot den sterke solen. Noe som manglet veldig dette året var solbriller, briller til barn, briller med styrke fra 07 – 16. Folk trenger briller, har du noen hjemme som dere ikke bruker, vær så snill å lever dem til din nærmeste Specsavers butikk.

Vi redder liv folkens.

P3024583

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *