Du sliter med dysleksi!

[kc_row full_width=»stretch_row» video_bg_url=»https://www.youtube.com/watch?v=dOWFVKb2JqM» parallax_speed=»1″ parallax_background_size=»yes»][kc_column width=»12/12″][kc_column_text]

God kveld fine mennesker.

Dysleksi er alvorlige lese- og skrivevansker og det som kjennetegner dette er ofte problemer med lydene i språket eller det vi kaller fonemisk bevissthet. Ordavkoding og språklig redusert arbeidsminne.

Jeg har dysleks og i mange år så var dette sett på som svakhet enten på skolen eller av menneskene som gikk på samme skolen som meg. Jeg måtte bruke briller, men nektet fordi da ble jeg enda mer mobbet. Innerst inne elsket jeg å stå foran mennesker å snakke og lese høyt, men når man ikke får det til og det blir til mobbing, kutter man det rett og slett ut. Lysten er der ikke lenger!

Glemmer aldri da jeg skulle starte denne bloggen. Jeg gruet meg noe helt sykt. Tenk om folk vil se alle feilene jeg gjør, punktumene og de store bokstavene jeg glemmer å sette på riktig plass.

You know what? Fuck em!

Gjør det du har lyst til, lær av feilene du gjør på veien. Det beste med å være dysletiker og ordblind for min del er at jeg må virkelig jobbe for å få ting til. Ingenting kommer gratis. Jeg må jobbe dobbelt av hva andre må. Manus må leses 10 ganger.

En side av Unni Lindell sin fantastiske krimbok må jeg kanskje lese tre ganger før jeg skjønner hva hun mener med dette mordet, mens den «normale» personen trenger bare å lese det en gang og plutselig er de over på neste bok. Klare ting så fort de da!

Det geniale med å være dysletiker er at du blir noe så inn i helvete selvstendig, og ingen kan ta fra deg den kreative måten du tenker på. For vi som har dysleksi og er ordblind blir automatisk kreative fordi vi må finne raske løsninger som funker for oss. Derfor passer media bransjen veldig bra for meg. Jeg må finne løsninger fort som bare det.  Lage nye blogg innlegg hver eneste dag som skal fange lesernes interesse.

Den beste bonusen for meg var å bli brille ambassadør, hvem lo da? De som mobbet meg på skolen, eller bankkontoen min? Fuck em!

P8111279

Har du, eller har barnet ditt dysleksi da vil jeg gjerne komme med noen tips som kanskje kan hjelpe dere på veien.

 1. Ikke se på dysleksi som en syktdom, men ser heller på det som en gave. Du må kanskje lese boken 4 ganger mens andre trenger bare å lese den en gang for å huske hva prøven på skolen handler om.
 2. Bruk tid, ikke la sinnet ta overhånd. Det er ofte når vi som har dysleksi ikke får ting til så blir vi sinne. Ikke fordi vi er sinna, men vi vil helst være som alle andre. Vi er ikke som alle andre, og ikke glem det for det er forbanna fint.
 3. Brilleslange er ikke et skjeldsord, se på Harry Potter. Verdens mest populær mann. Kunne ønske jeg hadde Mr Potter å se opp til da jeg var liten.
 4. Når du skal lese ordene i boken. les rolig. Ta to bokstaver av gangen slik som dette: – SO MM ER  = SOMMER. Les settningen tre -fire ganger inni deg, gå videre på neste. Slik lærer du å håndtre dysleksi.
 5. Spør mamma og pappa om du kan få tilgang til en datamaskin. Bruk denne på skolen. Er nynorsk for vanskelig, da søker du om å bli fritatt. Jeg ble fritatt, men angrer litt på det i dag fordi det er mange jobber i NRK jeg har søkt på, men her MÅ man ha nynorsk  på papirene sine. Kjiperen!
 6. Spør om hjelp. Ingen spørsmål er for dumme, spør du ikke, lærer du heller ikke.
 7. Gi faen i hva andre mener, bruk den tiden du trenger. Punktum og komma er ikke så viktig, det lærer du etterhvert. Det viktigste er at du forstår hva du jobber med.

Jeg håper skolene rundt om i Norge har blitt bedre enn da jeg gikk på skolen og jeg håper lærerene klarer å se barn for barn, og ikke hvem som er flinkest på skolen. Jeg hadde noen lærere som elsket sin A-klasse elever, men de så ikke de som trengte ekstra hjelp.

Husk: Det å få ekstra hjelp på skolen definere dere ikke som menneske. Du er ikke U-kul bare fordi du få litt ekstra hjelp.

Del gjerne videre. ♥

[/kc_column_text][/kc_column][/kc_row]

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 kommentarer

 1. Marion Bergesen

  Veldig bra skrevet! <3 Viktig at oss med dysleksi ikke føler oss alene, og at vi vet det er andre som har det likt. Begynner heldighvis å bli bedre på skolene nå 😀

 2. Hei Espen! Først må jeg si at jeg elsker deg både på bloggen, og selvfølgelig på snap! Jeg har tatt en bachelor i lærerutdanning, og nå i høst startet jeg på master i tilpasset opplæring. Grunnen er vell rett og slett min lidenskap for å hjelpe elever som trenger litt ekstra veiledning og hjelp. Det er helt sant som du sier, for dysleksi trenger overhode ikke være ett hinder! Heldigvis har skolen utviklet seg i en meget god retning for å unngå at dysleksi skal bli sett på som en stor svakhet, og det blir tilbudt mye hjelp og råd:) Likevel er det det også igjen en liten vei for å få finne de beste løsningene for elevene som sliter med det samme. Det er veldig synn å høre hvordan du opplevde skolen med denne «svakheten», men du skal vite at vi er MANGE som jobber for å hjelpe elevene på en best mulig måte, slik at grunnskolen/videregående blir sett tilbake på som en fantastisk tid! Håper du har en strålende kveld, og HEIA dysletikere!

 3. Renate Røverdatter

  Jeg blir så glad når du deler dette. Det du skriver er så viktig. Og jeg er så utrolig glad for at jeg får lov til å jobbe med og undervise barn som har dysleksi.

 4. Amen!! Du får sagt det! Liker , delt og bare elsker deg❤️ (Som i digge)

 5. Anne Therese

  For ein flott holdning til ein situasjon så mange slit med, men så ein ikkje snakkar om så mykje. #tommelopp 🙂
  Takk for at du set ord på og ufarleg gjer eit tema som skapar mykje frustrasjon rundt om i heimane.

 6. Meget bra så dette skal jeg dele. Men husk at det er mye man kan gjøre med øynenes funksJon og lesing. Det er også mye som kan gjøres med den fonetiske utfordringen. Med andre ord så er det mye som kan gjøres så vi med dyslektiske utfordringer ikke må jobbe oss i hjel. Det som er veldig viktig er å høre på foreldre og lærer som tidlig merker at det er noe. IKKE VENT Å SE!

 7. Camilla Aslaksrud

  Hei Espen! Hvilke linse(r) bruker du til Olympus pen kameraet? Har selv 45 mm, men trenger virkelig noe med zoom og like bra (hvis ikke bedre) kvalitet! Håper på svar, ha en fin søndag! 🙂

  1. Espen Hilton

   Hei Camilla. Jeg bruker tre forskjellige linser. Men den med zoom som er ekstremt bra er 12-40MM Den er en sikker vinner 😀