Hvorfor er vi så stolte av våre verdier og vårt samfunn?

28148_10152659044410517_207543721_n

Hei fine folk.

Det er fredagskveld og jeg vil gjerne dele noe med dere. Som dere vet så synes jeg at dette som skjer er helt for jævlig. Marius som er min bestekompis har også tenkt litt, og dette vil jeg veldig gjerne dele med dere nå.
Hva er norske verdier? Det kan høres ut som de som snakker høyest om disse verdiene ikke helt vil peke på hva de faktisk er. Vi må verne om norske verdier sier stemmer ute på høyrefløyen når de argumenterer for at vi ikke kan slippe inn for mange flyktninger, og da lurer jeg på hva norske verdier er om vi ikke tørr dele de. Er ikke våre verdier raushet, åpenhet, det og hjelpe mennesker i nød, dugnadsånd, likestilling, det å tilby mennesker uten husly ett tak over hodet, det å sikre mennesker på flukt fra undertrykking retten til å si hva de vil, retten gratis skole og opplæring og andre rettigheter vi tar forgitt hver eneste dag? 


Det forundrer meg at vi ikke klarer og ha ett litt lengre perspektiv på dette enn noen av oss har. Vi er så opptatt av og snakke om hvor mye de vil koste og prisen per flyktning. Vi er redde for at de skal bli en belastning, men jeg ser på menneskene som kommer som mennesker med en historie og ett budskap, en drøm og ett mål. Hvorfor kan vi ikke snakke om at disse menneskene en dag kommer til å være våre sykepleiere og leger som redder liv, våre journalister og forfattere, våre musikere og grand prix håp, vår favorittspiller på vårt favoritt fotball lag, våre kjærester og vår familie. 


Jeg lurer på hva som får oss til å ha så liten tro på vårt eget samfunn at vi ikke kan tenke at det å hjelpe mennesker i nød HER hos oss, kanskje kan bidra til å endre konservative hoder til å se fordelen og godene det bringer med seg ved å leve i ett åpent demokrati. Og i neste rekke at dette blir formidlet videre til deres familier i landene de kommer fra. 


Hvordan tror vi at vi best sprer våre verdier? Ved å la mennesker leve og vokse opp blant våre verdier hver eneste dag, eller at vi tvinger de til å reise tilbake til land der mennesker med våre verdier forfølges, fengsles og i verste fall drepes?!
Hvorfor er vi på den ene siden så stolte av verdiene og samfunnet vårt mens på den andre siden har vi så liten tro på de at vi frykter at 8000 mennesker skal klare og velte alt vi tror på og drømmer om for våre barn. Om vi virkelig tror på våre verdier og at de gjør verden til ett bedre sted, så bør vi dele på de!

 (Gjerne del innlegget, om du er enig da )

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *